<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d36120880\x26blogName\x3dGums+Blog\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://thegums.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dro_RO\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://thegums.blogspot.com/\x26vt\x3d-7097285401384581464', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Aboutless

"ceea ce scriu unii, simt altii. iar altii nu sunt niciodata ceea ce scriu ei."

Vin imediat. Din 1900.

As vrea sa va povestesc lucruri interesante despre vin. Despre cum mi-a schimbat atitudinea, viata, orgoliul. Despre cum s-a jucat cu mintile celor din jurul meu sau despre cum s-a varsat peste societatea romaneasca.
N-am. N-am povesti interesante despre asta. Sunt doar fascinat de bautorii devotati vinurilor, de industria semi-obscura a licorii magice si poate de casa vinurilor: beciul.
Beciul e frate cu podul, un frate mai mare. Unul mai intelept, mai tacut si poate mai beat. Acolo, in maruntaiele lui, vinul se "maturizeaza"...se transforma intr-o adevarata comoara.
Tot acolo se dosesc adevarate comori, lucrari de arta si chiar cadavrele unor oameni curiosi. Este un loc cotat foarte magic la bursa valorilor spirituale. Loc numai bun de vrajitorie, satanism modern, cenaclu literar, poate chiar club de noapte.
Noapte este tot timpul, caci in beci este chiar pacat sa "tragi lumina". Se folosesc lumanari si torte, lanterne si alte accesorii de luminat. Se folosesc cu grija, pentru ca nu se stie ce poti trezi la viata in acel "cavou" subteran. Heh.. Subteranul spune multe despre latura cu adevarat intunecata a beciului. Misticismul, ca atmosfera pentru vinul adapostit acolo, este un veritabil ingredient iar ceea ce ti se toarna in pahar nu este intodeuna ceea ce pare a fi. Zambesc si va strecor cu grija o teama neprelucrata inca de constiinta voastra.
Credeti in vinuri bantuite? Pai ma gandesc ca de la casa pana la masa ..nu-i mult.. si e bine sa fi precaut cateodat'. Ati vazut oameni beti? De la vin? Ciudat, parca vorbesc altfel si parca vor intodeauna sa rezolve niste probleme destul de abstracte pentru momentele "after-party". Se mai spune ca este o licoare a adevarului.. omul beat le spune "pe bune" si uneori chiar le face. Sa nu staruim prea mult pe "chiar le face"...
Deci avem un soi de transa, o decorporalizare partiala si uneori chiar un talent muzical nedescoperit. Si toate astea cu ajutorul acelui lichid statut, antic si plin de mister. Uneori poate chiar prea scump ca sa te atraga in pacat. Politica preturilor nu se raporteaza strict la capacitatile lui oculte, stiti doar, ci incearca sa recupereze anumite investitii si bugete dedicate publicitatii. Asa ca pretul nu ofera nici un fel de "preview" asupra capacitatii sale de transmutare. De fapt nici nu trebuie sa crezi prea mult in ceea ce iti spun aici, fenomenul se intampla fara motive si antecedente prestabilite.
Amintiti-va ca exista milioane de licori cu sau fara alcool ce sunt baute in fiecare secunda de milioane de locuitori ai planetei. Rehidratarea este mai mult decat necesara. Oamenii mor dupa lichide. Mor de ele sau fara ele. Amuzant dar teribil de adevarat.
Dintre toate, vinul pare a fi cheia catre o piatra filosofala demult uitata. Strans legat de crestinism ca si de restul religiilor pierdute si actuale, vinul ne aminteste culoarea propriului nostru lichid. Sangele fuzioneaza perfect cu batrana licoare, ceea ce ne aduce si mai aproape de alchimie. Sangele lui Hristos ne este "livrat" de Biserica Ortodoxa odata cu impartasania si cu alte cateva obiceiuri crestine(?). Legatura noastra cu sacrul se produce fizic odata cu inghitirea sfantului lichid rosu. Aceasta transfuzie de sange divin este un act uimitor dar foarte usor reprodus in profan de catre aceiasi indivizi. O "bauta" este oare o supradoza de credinta?
Vinul ne insoteste pana la capat. Inmormantarile contin vin. Se stropeste giulgiul raposatului inainte de ingropare si se toarna in pahare, dupa caz, la masa de dupa. Nu scapi de el nici daca nu l-ai agreat o viata intreaga. Printr-un gest stangaci, ti-e turnat pe corpul inert de catre preot, fara drept de apel.
Aham ..toate se unesc acum intr-un singur gand-concluzie: "...tre' sa dau ceva pe gat!".
Glumesc. Era vorba despre rolul atat de important pe care vinul il tot joaca de mii de ani sub toate formele imaginabile si ne. Era vorba despre o licoare ce nu e luata in serios asa cum trebuie. Cum trebuie? Nu stiu, dar am tras acest semnal de alarma, mai mult sau mai putin in serios, v-am indemnat la un pahar de vin si o tigare fina, v-am obosit si plimbat prin toate subterfugiile unei idei razlete. Care nici macar n-a fost insufletita de vin.
Ciudat, nu?

You can leave your response or bookmark this post to del.icio.us by using the links below.
Comment | Bookmark | Go to end